Egipt należy do tej grupy państw podczas zwiedzania, których napiwki znacznie ułatwią podróżowanie i spędzanie wolnego czasu. W większości państw muzułmańskich wygląda to podobnie chociaż napiwki są mile widziane w większości miejscowości turystycznych na całym świecie.
Napiwek w Egipcie
O ile w innych krajach napiwek to propostu nagroda za dobrą obsługę o tyle w Egipcie trzeba go dać tak jakby na zapas. Pierwszy dolar pozwala osobie, która nas obsługuje dać do zrozumienia czy powinna się starać czy nie. Najlepsze jest to, że dolar ów pobudza kreatywność barmana/kelnera, która bez tego dolara niestety nie została by podbudzona. Dając pierwszego dolara dajemy do zrozumienia, że wymagamy lepszej obsługi. W więkoszości przypadków w ciągu dziesięciu sekund zobaczymy poprawę obsługi oraz ich lepszą jakość, a każdy kolejny napiwek pozostanie w pamięci kelnera do następnego spotkania.
Oczywiście jeśli nie podoba Ci się kultura dawania napiwków w Egipcie, to zawsze możesz wybrać się na wakacje w Polsce. W góry, nad morze, a nawet i do Gorzowa Wielkopolskiego? I jest to propozycja całkiem serio, ponieważ polskie miejscowości mają sporo do zaoferowania – na internetowym portalu www.gorzowinfo.pl znajdziesz więcej informacji i ciekawostek o turystyce w Gorzowie Wielkopolskim.
Napiwek = lepsza obsługa
Możemy być pewni, że kelner bądź barman na pewno nas zapamięta i następnym razem się odwdzięczy dobrą obsługą. Istotne jest by podczas dłuższego pobytu dawać napiwki co parę dni tak by podtrzymywać jakość usług. Jeśli z kogoś jesteśmy bardzo zadowoleni i uważamy, że zasłużył na napiwek na przykład dwadzieścia dolarów to warto dać go w odstępie czasu dwa razy po dziesięć albo cztery razy po pięć dzięki czemu jakość usług będzie cały czas wysoka.
Czasami zdarza się tak, że ktoś przy pierwszym podejściu daje barmanowi powiedzmy trzydzieści dolarów, a po trzech dniach dziwi się, że poziom usług zmalał. Dzieje się tak ponieważ dla kelnerów barmanów w Egipcie jak i w innych krajach równie ważny jak kwota jest cały rytuał dawania napiwków. Im częściej tym lepiej ponieważ widzą to inni klienci i kelner czy barman czuje się doceniony ponieważ dana osoba docenia jego starania raz za razem przy każdym napiwku. Dzięki czemu inni wyciągają wnioski i dają napiwki, a barman zarabia więcej. Oczywiście można nie stosować napiwków tak naprawdę nikt nas do tego nie zmusza. Usługi będą wykonane, a my otrzymamy swój napój czy też posiłek ale będzie to zwykła niczym nie wyróżniająca się usługa. W części przypadków warto pamiętać, że część pracowników będzie starało się specjalnie utrudniać wykonywane usługi tak by prędzej czy później i tak uzyskać napiwek.